Híreink
Továbbra is tart, de lassult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban - Az élelmiszerek kereskedelme 0,6 százalékkal nőtt - 2025.10.02.
Lassult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban havi összevetésben, éves szinten pedig mérséklődött a növekedése a német statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.
Baromfiágazati állatjóléti támogatási felhívás módosítása: még egy hétig nyújthatók be az előírt új dokumentumok - Jogvesztő az október 10-i határidő - 2025.10.02.
Még bő egy hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy a baromfitermelők benyújtsák a Magyar Államkincstárhoz a Baromfi állatjóléti támogatás című VP3-14.1.4-22 kódszámú pályázat módosítása miatt szükségessé vált dokumentumokat. A változtatások célja, hogy gyorsítani lehessen a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett, 2022/2023-as és 2023/2024-es baromfiágazati állatjóléti támogatások kifizetését.
Megnyílt az új uniós állatjóléti rendelettervezet véleményezési felülete - 2025.10.01.
Az Európai Bizottság folytatja az állatjóléti jogszabályok felülvizsgálatát. Az előírások áttekintésével az unió célja a haszonállatok jólétének javítása, a szabályozások korszerűsítése, beleértve többek között az állatjólléti követelmények importtevékenységre történő kiterjesztését. A nyilvános vélemény leadására 2025. december 12-ig van lehetőség.
Újabb 9 ezer hektár állami földterületet értékesítenek a gazdálkodóknak - 2025.10.01.
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam. Az agrártárca szerint az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánják támogatni.
Több mint kétmillió nyugdíjasnak postázták eddig az élelmiszer-utalványokat - 2025.10.01.
Eddig több mint kétmillió nyugdíjas kapta meg a 30 ezer forintos élelmiszer-utalványt - közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. Október 15-ig mindenkinek kézbesítik az utalványt.
Harmadával csökkent mára a hazai élelmiszerpazarlás a Nébih adatai szerint: évente fejenként 21,5 kilogramm élelmiszert dobunk ki - 2025.09.30.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) immár nyolcadik éve vizsgálja a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent. A javuló eredmény ellenére a lakossági élelmiszerpazarlás továbbra is jelentős: 206 ezer tonna évente. Az adatgyűjtés idén is folytatódik, amelyhez a Nébih már várja a jelentkezőket.
Lassabb ütemben, de tovább csökkent Németországban a kiskereskedelmi forgalom - 2025.09.30.
Lassult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban havi összevetésben, éves szinten pedig mérséklődött a növekedése a német statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.
Százmilliárd forint értékű élelmiszert juttatott el a rászorulókhoz az elmúlt húsz évben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület - 2025.09.30.
Jótékonysági kampánnyal és figyelemfelkeltő akcióval ünnepli alapításának huszadik évfordulóját a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely megalakulása óta csaknem 300 millió adag élelmiszert mentett meg és osztott ki rászoruló emberek között.
Az állattenyésztési ágazatok fontos szerepet tölthetnek be a mezőgazdasági tűzesetek megelőzésében is - 2025.09.29.
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állattenyésztésnek a tűzesetek megelőzésében betöltött kiemelten fontos szerepére hívja fel a figyelmet.
Megjelent az agrárkamarai Élelmiszeripari Magazin legújabb száma - 2025.09.29.
Elkészült az Élelmiszeripari Magazin idei harmadik, szeptemberi lapszáma, amelynek középpontjában a közelgő FoodTechShow 2025 agrárkamarai rendezvény, valamint a közvetlenül elérhető NAK Élelmiszeripari aloldal bemutatása áll.












