Híreink
Nyilvánosak az Új Széchenyi Terv pályázati programjai - 2011.01.20.
Letölthető az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) induló pályázatainak rövid leírását, a fejlesztéspolitikai rendszert, a támogatási rendszer változásait és a nemzeti programokat ismertető kézikönyv a http://ujszechenyiterv.gov.hu/oldalon. A kézikönyv első fejezete a fejlesztéspolitikai rendszer megújításának lépcsőfokairól szól. A második fejezet programokra lebontva tartalmazza az ÚSZT fejlesztési forrásait, a konkrét pályázati kiírások támogatandó céljait, az elnyerhető forrás összegét és mértékét, valamint a pályázat beadásának feltételeit is. A harmadik a kibővített pénzügyi eszközökről, a mikro-, kis- és középvállalkozások által is igénybe vehető forrásokról ír. A negyedik fejezet a Nemzeti Programok egyes elemeit foglalja össze, az utolsó rész pedig az ÚSZT-vel kapcsolatos tájékoztatási pontok elérhetőségeit, az ügyfélszolgálatok nyitvatartási idejét, a központi honlap, valamint az ügyfélszolgálatok elektronikus címeit tartalmazza.
Az állatjóléti támogatási kérelmek postára adási határideje 2011. január 31.! - 2011.01.20.
Tisztelt Tagunk!
A német kormány szigorúan ellenőrzi a takarmánykeverőket - 2011.01.19.
Ezentúl a német szövetségi kormány is ellenőrizheti a takarmánykeverő üzemeket, amire eddig csupán a szövetségi kormányoknak volt jogosítványuk. A német szövetségi és a tartományi kormányok illetékes miniszterei 14 pontos tervben állapodtak meg az élelmiszerbiztonság erősítése érdekében. A megállapodás szerint a jövőben a tartományi kormány által kiküldött ellenőrökhöz a szövetségi felügyeleti hatóság embere is csatlakozhat. megegyezés született arról is, hogy jelentősen növelni kell a takarmányüzemek ellenőrzésének a gyakoriságát. Az ilyen tevékenységet folytató cégnek hatósági vizsgán kell átesnie, mielőtt engedélyt kap állati takarmány előállítására. Ezentúl tilos lesz egyazon üzemen belül előállítani tápkeverékbe, illetve ipari felhasználásra szánt zsiradékokat. Szigorítani fogják az előírásokat megszegő üzemekre kiszabható büntetéseket is. A 14 pontos tervet hamarosan törvényi keretbe önti a kormány, s az még az idén a Bundestag elé kerül.
Német dioxinbotrány: kampányt indítana a fogyasztók megnyeréséért a BTT - 2011.01.18.
Sürgősséggel meg szeretné kezdeni a Baromfi Termék Tanács (BTT) a biztonságos és jó minőségi magyar baromfitermékek kommunikációját a hazai fogyasztók bizalmának megőrzéséért és a beszállítói státus megtartásáért - áll a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt BTT-levélben. Bár a magyar hatóságok a jelenlegi német dioxinbotrányt tárgyilagosan és szakszerűen kezelték, a terméktanács mégis szükségesnek tart egy intenzív, pozitív tartalmú médiakampányt a fogyasztói bizalom visszaállítására az Agrármarketing Centrum forrásainak bevonásával. A BTT levelét az alábbiakban olvashatják.
Brit összefogás a Campylobacter-szennyezettség csökkentésére - 2011.01.17.
Az angol élelmiszer-biztonsági hatóság (FSA), a brit baromfi ágazat képviselői és a legjelentősebb kiskereskedők megállapodtak abban, hogy átvizsgálják a csirkehús Campylobacter szennyezettségének csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) tájékoztatása szerint a szennyezettségnek három kategóriáját különböztetik meg: a 100 telepképző egység (TKE)/gramm alatti, a 100-1000 TKE/gramm közötti és az 1000 TKE/gramm feletti mértékű előfordulásokat.
A magyar baromfitermékek teljesen biztonságosak - 2011.01.14.
Aki teljesen biztosra akar menni, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentes terméket vásárol, az keresse a tojáson és az egyéb baromfi-termékeken is a Magyarországot jelentő HU-jelzést - ajánlja a Baromfi Termék Tanács (BTT) a németországi dioxinbotrány nyomán. A hazai termék-előállítási körülmények, a szigorú nyomon követési rendszer, és a hatóság rendszeres ellenőrzései ugyanis szinte teljesen kizárják a szennyeződés lehetőségét.
Az állati termékek termelői ára kisebb mértékben emelkedett - 2011.01.13.
A vágóállatok termelői ára tavaly novemberben 9,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi azonos időszakinál, amihez a vágóbaromfi 9,4 százalékos árnövekedéssel járult hozzá - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 novemberében 31 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 45,3, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett. Január-novemberben ennél kisebb ütemű volt a drágulás: az agrártermékek termelőiár-szintje 16,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, úgy, hogy a növényi termékek ára 27,1, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal nőtt.
Agrártámogatások: nyilatkozni kell az automatikus végrehajtáshoz - 2011.01.12.
Nyilatkozatban kell hozzájárulniuk a mezőgazdasági termelőknek, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szemben keletkezett lejárt tartozásukat a számlát kezelő pénzintézet automatikusan, külön végrehajtási határozat nélkül kiegyenlítse a hivatal felé. A nyilatkozatot az MVH-nak kell megküldeni - közölte a Magyar Agrárkamara.
Master Good csoport: 8-12 százalékos áremelés kellene a csirkepiac stabilizálásához - 2011.01.11.
A csirketermékek nagykereskedelmi árának 8-12 százalékos növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a hazai termelés jövedelmezősége újra helyreálljon - állítja Bárány László, a nyírkércsi-kisvárdai Master Good csoport tulajdonos-ügyvezetője. Mára ugyanis nálunk is túlkínálat alakult ki, de az elmúlt évet még kifejezetten jó eredményekkel zárhatták az ágazati vállalkozások.
Német tojások: szerdára lehetnek dioxinvizsgálati eredmények - 2011.01.10.
Várhatóan szerdára születnek meg a dioxinvizsgálati eredményei azoknak a német jelzéssel ellátott tojásoknak, amelyekből az elmúlt héten vett mintákat egy hazai élelmiszer-áruházban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A Baromfi Termék Tanács (BTT) különösen fontosnak tartja, hogy a külföldről származó termékek behozatalakor megfelelően működjön az úgynevezett előzetes bejelentési rendszer, amelyet a tavaly bevezetett másodlagos élelmiszervizsgálatok kapcsán léptettek életbe a hatóságok. A BTT szerint e rendszerre szükség van ahhoz, hogy biztonságossá váljon a magyar élelmiszerpiac.