A baromfiágazat húzza felfelé a hazai hússzektor teljesítményét
2017. április 6., 10:15
Elsősorban a baromfi ágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, meghaladva az ipar és az élelmiszeripar átlagos növekedését is - közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke.
A szektor teljesítményét a baromfi ágazat növekedése húzta, mivel a "klasszikus" (sertés és marha) hússzektor növekedése csak alig valamivel haladta meg az 1 százalékot. A húskészítmények gyártása ugyanakkor 6 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.
Az ágazat árbevétele 2016-ban elérte a 717 milliárd forintot. Ebből a baromfi ágazaté mintegy 290 milliárd, a sertés és marhahús ágazaté mintegy 241 milliárd, míg a készítmény-gyártásé mintegy 184 milliárd forintot tett ki. Húsvétkor fogy el a füstölt áruk mintegy harmada 6-8 ezer tonna, amelynek fele-kétharmada a sonka.
A húsvéti sonka vásárlásáról Éder Tamás elmondta: olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, senki ne vásároljon.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most ellenőrzi azokat az élelmiszereket - így a sokát és más füstölt árukat is -, amelyek az ünnepi asztalra kerülnek – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek. A március 20-án elrendelt ellenőrzés húsvétig tart. Az eddig végzett ellenőrzésnek még nincs összesített előzetes eredménye - jegyezte meg az államtitkár.