Egyre nagyobb gondok a kukoricatermelésben: milyen válaszlépéseket tehetnek a takarmánygyártók?
2025. december 23., 21:13
A kukorica takarmányként és terményként egyre kevésbé hozza az elvárt biztonságot, és sok gazda már nem tartja gazdaságosnak a kukoricatermesztést, részben a csökkenő hozamok, részben a megnövekedett veszélyek (aszály, toxin-kockázat, ár- és költségvolatilitás) miatt. A takarmányipar is igyekszik megoldást találni a problémára.
A takarmányiparban a szemes kukorica mellett más alapanyagokat is előtérbe helyeznek, és több takarmánygyártó cégnél már áttérés történt gabonák (búza, árpa) vagy cirok, illetve szója nagyobb arányú felhasználása irányába, hogy diverzifikálják az alapanyag szortimentet.
A 2025-ben megrendezett siófoki Agrárszektor Konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésének témája a hazai takarmányalapanyagok legfontosabb összetevőinek (kalászos gabonák, kukorica, szója) jelenlegi és jövőbeni helyzete volt. A búza és kukorica terméseredménye, évről évre csökken, a piac hektikussága fokozódik, a minőségi paramétereik pedig folyamatosan romlanak, a toxin fertőzöttség egyre gyakoribb probléma.
A hazai viszonyok már kevésbé megfelelőek a kukorica termesztéséhez, az éghajlati körülmények változása az északibb országok fele tolta el a termőterületet, melyet a hazai vetésterület csökkenése is igazol. A hazai gazdák ennek tükrében kénytelenek új növények irányában nyitni és a kukoricát a termelési portfólióban más kultúrával (pl.: szója, cirok) helyettesíteni. Mindezek eredményeképpen a hazai takarmányiparban a helyettesítő termékek iránti kereslet fokozódik. A KITE Zrt. 2025. évben térképen ábrázolva tüntette fel Magyarország kukorica termesztési kockázati zónáit, ahol jól látszik, hogy az ország mely részein lehetetlen gazdaságosan, mely részein lehet extra jövedelem nélkül, és mik azok a területek, ahol viszonylag kockázatmentesen lehet termelni az említett növénykultúrát.
A teljes cikk itt tekinthető meg.












