Együttműködési megállapodást kötött az agrártárca és a Debreceni Egyetem
2025. március 28., 09:57
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium (AM) és a Debreceni Egyetem. A cél a magyar agrárium versenyképességének növelése és a hazai élelmiszeripar fejlesztése.
Az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem közös érdeke a hosszú távú biztonságos élelmiszer-előállítás, amely jól képzett szakemberek, modern vívmányok és fejlesztések nélkül nem megvalósítható. A tudomány segítségével keresik a válaszokat arra, hogy innovációval, fejlesztésekkel, intenzív és erőforrás-hatékony technológiákkal hogyan tudják ellenállóbbá tenni a mezőgazdaságot - fejtette ki Nagy István. Ezért olyan, a jövőnk szempontjából meghatározó területeken működnek együtt a partnerek, mint például a vízgazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás vagy éppen az agrár- és élelmiszeripari termelés ökológiai lábnyomának csökkentése.
A jövő szempontjából a partnerség másik hangsúlyos területe az agrár-felsőoktatás és a középfokú agrárszakképzés. A stratégiai megállapodás olyan területeket is érint, mint a szaktanácsadás és tudásmenedzsment az élelmiszerláncban és a vidékfejlesztésben; az agrár K+F+I és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosíthatósága; élelmiszeripar és élelmiszer-kereskedelem, hal- és vadgazdálkodás, az agro-kulturális örökség ápolása, az agrárium és a magyar vidék társadalmi elfogadottságának erősítése.