Eurobarométer 2025: az élelmiszerek ára a legfontosabb ma az európai állampolgárok számára
2025. december 8., 19:31
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) háromévente elkészített, legfrissebb „Eurobarométer 2025 - Élelmiszerbiztonság az EU-ban” című felmérésének legfőbb eredményeit foglalja össze az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában.
Az európai állampolgárok egyre inkább tisztában vannak az EU élelmiszer-biztonsági rendszerének működésével, azonban napjainkban a vásárlások során az élelmiszerek ára vált a legfontosabbá a fogyasztók számára, megelőzve olyan tényezőket, mint az íz vagy akár a biztonságosság. Ezt mutatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által háromévente elkészített, legfrisebb „Eurobarométer 2025 - Élelmiszerbiztonság az EU-ban” című felmérés, amely kimutatás nemcsak az EU 27 tagállamára, hanem a hét tagjelölt országra is kiterjedt.
A felmérés egyértelmű képet vázol fel: az élelmiszerbiztonság iránti érdeklődés és a tudatosság növekszik a fogyasztók körében, ugyanakkor az emelkedő áraknak a mindennapi vásárlói döntésekre gyakorolt hatása miatti aggodalom is egyre fokozódik. Valójában 10 európai vásárló közül 7 (72%) azt mondja, hogy fontos számára az élelmiszerbiztonság, ami 2%-os növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest.. Az élelmiszerbiztonság azonban a fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezők között csak a harmadik helyet foglalja el (46%) az ár (60%) és az íz (51%) után. Az árakkal kapcsolatos aggodalmak meredeken, 5%-kal emelkedtek 2022 óta. Jelenleg 20 tagállamban ez a legmeghatározóbb kritérium, ami rávilágít arra a valós pénzügyi nyomásra, amellyel sok európai háztartás szembesül napjainkban a megélhetés terén.
Egyre több európai állampolgár számol be arról is, hogy tisztában van a felmérésben vizsgált 15 konkrét élelmiszerbiztonsági témával. A legismertebb tématerületek továbbra is az élelmiszer-adalékanyagokkal (71%) és a növényvédő szerekkel (67%) kapcsolatos kérdések, összhangban a korábbi felmérések eredményeivel. Ugyanakkor jelentősen nőtt a tudatosság az állatbetegségekkel (65%, +5%), az élelmiszerben található mikroműanyagokkal (63%, +8%), valamint az élelmiszer-eredetű megbetegedésekkel (62%, +5%) kapcsolatos kérdések tekintetében. Ami pedig a fogyasztói aggodalmakat illeti, a vásárlók továbbra is az élelmiszerekben esetlegesen előforduló növényvédőszer-maradványokat (39%), a húsban található antibiotikum-, hormon- vagy szteroid-maradványokat (36%), valamint az élelmiszer-adalékanyagokat (35%) azonosítják fő problémaforrásként. Ezek a számok azonban kissé alacsonyabbak, mint 2022-ben voltak. Ezzel szemben az élelmiszerben található mikroműanyagok miatti aggodalom meredeken emelkedik: a válaszadók 33%-a tekinti ezt kiemelten fontos kérdésnek, ami 4%-os növekedést jelent a 2022-es (29%) értékhez képest.
A teljes cikk itt tekinthető meg.












