Vannak eredmények, de fontos az élelmiszerpazarlás további csökkentése
2024. január 23., 10:38
Tovább kell csökkenteni az élelmiszerpazarlást - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-nek küldött közleményében.
Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elmúlt években elért magyarországi eredményeit mutatta be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára Berlinben, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórum élelmiszerpazarlásról szóló panelbeszélgetésén. A tárca tájékoztatása szerint az afrikai, ázsiai és európai országok részvételével megszervezett eseményen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország támogatja az ENSZ élelmiszerhulladékokra vonatkozó fenntartható fejlődési célját, miszerint 2030-ig felére kell csökkenteni a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál keletkezett élelmiszerhulladékot.
Az elmúlt hét év alatt Magyarországon 27 százalékkal mérséklődött az egy főre jutó éves élelmiszerpazarlás mértéke. Ez az eredmény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által 2016-ban útjára indított szemléletformálási és élelmiszerhulladék-megelőzési programjának, a Maradék nélkülnek is köszönhető. A magyar kezdeményezés 2023-ban számos nemzetközi elismerésben részesült, a többi között bekerült a három legjobb európai uniós környezetvédelmi program közé. Ezen felül az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és csökkentésére további intézkedések irányulnak a kereskedelmi szektorban is.
Az élelmiszerveszteség csökkentése nemcsak a háztartásokban és a kiskereskedelemben, hanem a termelési szektorban is kulcsfontosságú. Az Agrárminisztérium az Európai Unió soros elnöki tisztségének betöltésekor, 2024 második felében is prioritásként kezeli az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. Kiemelt figyelmet szentelnek a tudásátadásra, a tapasztalatcserére, valamint a kutatási együttműködések továbbfejlesztésére.